Följ med på vandring genom Östergötlands öppna landskap. Du får komma ut i naturens oregelbundna former, höra vindens sus, fåglarnas sång på våren och försommaren, se säden växa, mogna och skördas frampå höstkanten, kanske bli blöt av en uppfriskande regnskur och känna hur din fötter tar dig fram på det sätt som är det mest naturliga för människan – ett steg i taget.
Du kan för en stund, eller några dagar, lämna din invanda tillvaro och ge dig ut på vägarna. Lämna rutiner och måsten och ge dig tid för dig själv, med reflektion och vila för själen.
Det är det pilgrimen gör. Ger sig tid för både kroppens och själens och behov. De andliga behoven kan lätt komma i andra hand i vardagen. På vandringen, pilgrimsvandringen, får hela mitt jag plats. Kroppen får den rörelse den behöver och själen får påfyllning av naturen själv, av att vara i skapelsen. Pilgrimen får också ta del av det kulturella och andliga arv som är så rikt i Östergötland.
Birgittaleden
På Birgittaleden får du bekanta dig med ett Europas tre kvinnliga skyddshelgon, den Heliga Birgitta av Vadstena. Heliga Birgitta, som levde på 1300-talet, är väl värd att bekanta sig med än i dag. Hon drog sig inte för att ge sig ut i Europa för att mäkla fred mellan krigande stormakter. Hon såg som sin uppgift att få påven, som levde i Avignon, att återvända till Rom. Och hon grundade en klosterorden som i nutiden har kloster på många ställen i världen. Heliga Birgitta var i mer än tjugo år husfru på Ulvåsa vid sjön Boren där hon lär ha använt sin ställning till storskalig välgörenhet.
Birgittaleden börjar i Linköping. Där i domkyrkan, hos kaniken Mattias, fick Birgitta undervisning som gav henne djup teologisk kunskap. Birgittaleden slutar i Vadstena. Du kan avsluta din pilgrimsvandring i Birgittasystrarnas kloster eller Vadstena klosterkyrka där skrinet med den Heliga Birgittas reliker finns.
Birgittaledenär ca 85 km lång. Längs vägen finns möjligheter till mat och övernattning i Linköping, Berg, Borensberg, Motala och Vadstena. En guidebok finns att köpa i Linköpings domkyrka och på Pilgrimscentrum i Vadstena. Den kan också laddas ner här!
Klosterleden Alvastra - Vadstena
På Klosterleden Alvastra – Vadstena vandrar man över östgötarnas heliga berg, Omberg, Man beundrar utsikten över Vättern, besöker Heliga Hjärtas Kloster, vandrar över östgötaslätten och kommer fram till pilgrimsmålet Klosterkyrkan i Vadstena. Du kan övernatta i något av STF:s vandrarhem i Stocklycke, Borghamn och Vadstena eller på Pilgrimscentrum i Vadstena. Klosterlerleden Alvastra – Vadstena är ca 40 km.
Guideboken Klosterleden Alvastra – Vadstena finns att köpa på Pilgrimscentrum i Vadstena eller att ladda ner här!
Marialeden
Marialeden i Ombergs eko-park är ca 11 km. En upplevelserik dagsutflykt genom skogarna på Omberg, till Borghamn vid Vättern och med möjlighet att besöka Mariadöttrarna i deras Heliga Hjärtas Kloster.
Informationsbroschyren Marialeden finns att ladda ner här!
Vandra enskilt eller med Pilgrimscentrum
Du kan vandra enskilt, för dig själv, när du vill på dessa pilgrimsleder. Men du också välja att gå med på de pilgrimsvandringar som arrangeras av Pilgrimscentrum i Vadstena. Gå in på www.pilgrimscentrum.se så kan du på Program se vilka vandringar som finns att anmäla sig till.
Välkommen också att besöka Pilgrimscentrum i Vadstena, Klostergatan 7. Där finns pilgrimscafé, bibliotek, pilgrimsshop och gästhem. Parkera vid Rödtornet.